Varför jag började på Plönninge!? / Alicia Nilsson

Hej jag heter Alicia Nilsson och kommer ifrån ullared. Jag bor nu på Plönningegymnasiets internat, där jag trivs väldigt bra!

Allt började med att jag inte hade någon aning om vad jag skulle gå för linje på gymnasiet. Jag kan säga fortfarande att jag har ingen aning om jag skulle kunna gjort ett bättre val, men jag tror faktiskt inte det, nu i eftertanke. Jag kände att jag ville gå någon bred linje så att jag skulle kunna söka vidare efter gymnasiet, eftersom jag inte visste vad jag ville bli. Naturvetenskaplig var det inte tal om men samhäll kanske skulle passa! Jag hade inte riktigt bestämt mig för om jag var skoltrött eller inte, men jag fick säga till mig själv, Nej Alicia det är du inte, du ska inte gå bf! haha. Åkte och kollade in Plönninge på en sån där prova på dag, och jo det var väll kul, men... Ville jag detta?!

Det fick bli plönninge! Jag vill inte behöva pendla varje dag in till Fbg eller Vbg, jag ville inte gå inne i stan å behöva tänka på allt det ytliga hela tiden och jag var rädd att jag inte skulle hinna med mina hästar.

Jag hade mycket stöd i början av ettan eftersom jag hade en kompis sen innan som jag skulle bo ihop med och vi hade valt detta ihop. Det var lite strävit i början, just med att flytta hemifrån, inte få träffa sin pojkvän och sin familj osv.

Nu är det så att jag trivs som fisken i vattnet på detta stället. Vi är som en familj, alla känner alla, Jag har min häst nära, jag har nära till två ridhus, galoppbana, vackra o bra skogsvägar, terrängbana och jag är så stolt över mig själv som klarat av denna resan, som jag från början trodde skulle bli ett helvete! Men allt kommer bara bli lättare och lättare.  Jag kan inte säg annat än att jag har tvivlat och funderat på varför jag går här, men en sak är säker och det är att detta förmodligen kommer bli det bästa tre åren av mitt liv!

Puss och kram från Alicia!



Samma övning

Även  idag blev de att rida  i ridhuset, gjorde samma  övningar som jag gjorde för Malin  igår, och han var så mycket finare och följsamare, jätte fin i galoppen  och gjorde övningarna bra, duktig polle! Han gick  dock inte jätte hårt då han ska hopptränas  imorgon.


Blåsta


2011-11-30

Idag var de dags att ha utsläpp igen, jag och Rebecca cyklade så gott vi orkade i blåsten, men vi kom fram till slut, det gick faktiskt  smidigt och fort idag och släppa  ut men de känns  att man  gått upp tidigare, man är ju trött som tusan. Nu har vi samhäll och sitter  och skriver CV.  I eftermiddag  bli de dans för min del och Photoshop för Rebecca.



Tisdagen snart över

Jaha, då var denna dagen snart över. Hemskt vad dagarna går fort! Min dag har bjudit på en lektion samhällskunskap, en med projekt och företande sen lunch och efter det kemiprov och därefter fysik. Jag går ju NV så en dag i veckan har jag fysik och kemi medan de andra i vår klass som inte läser NV har ridning och sådär på Fjellaregård. Alltså missar vi en del ridning, men det gör faktiskt inte mig så jättemycket just nu. Har det trevligt med lilla NV-klassen som består av 6 elever, haha ;)

Mulle fick komma ut och skritta runt kyrkan idag, och vi fick sällskap av Rebecca och Nelson. Myspys! Iallafall tills vi höll på att bli överkörda.. Jävla tjockhuvuden det finns, som inte begriper att man inte kan dra förbi två hästar på en smal väg hur fort som helst.

Nu ska jag nog faktiskt borsta tänderna och krypa ner i sängen! Imorgon ringer klockan vid kvart över sex och då ska vi pallra oss mot stallet för att släppa ut hästar. Tjohooooo!

2011-11-29

Idag hade vi ju fjella på eftermiddagen, och  då fick jag rida in egna polle  som inte hade gått sen fredags.

Men  i början  jobbade  vi med volter och flytta  dom på den öppna  delen i början kunde jag inte ens sitta ner för han var å himla  spänd, men efter  vi hade gjort galopparbetet mjuknade han till och blev riktigt fin, gjorde skänkelvikningarna jätte bra.  Var nöjd med passet för han hade ju inte gått sen fredags  och han brukar bli helt dampig  om han inte får gå efter  2 dagar.

Nu blir de snart spex, får se vad vi  kan fixa idag.





Efter stormen


Sugen på ny design?

Jag gör mer än gärna bloggdesigner åt andra. Jag gör det gratis och det enda jag vill ha för det är att jag får lägga in mitt namn på headern, en länk i menyn och att bli länkad i ett inlägg.

Behöver inte vara en hästblogg som söker design - gör åt alla kategorier och personer. Gör efter dina önskemål eller egen kreativitet om så önskas. Är långt ifrån fullärd men kan ändå grunderna i både photoshop och kodning ganska bra. Självklart lär jag mig ju också hela tiden!

I en design ingår:
Header
Kodning

Och sen kan jag fixa andra grejer efter önskemål, så som en personlig bild i menyn, signatur bild till inlägg och så vidare, efter dina önskemål helt enkelt! :)

Så är ni sugna på en ny bloggdesign? Skicka då ett mejl till [email protected] eller skriv till mig på Facebook, Rebecca Axelsson.

Här är några exempel på designer som jag gjort nyligen:
Emelie Jansson
Plönningetid
Matilda Andreasson
Min andra blogg


Världens segaste morgon

Somnade alldeles för sent igår och det tog verkligen emot att gå upp i morse. Vi går alltid tillsammans och äter frukost vid halv 7, och i vanliga fall brukar alltid Matilda eller Anna komma upp och knacka hos mig eftersom att jag brukar vara segast av oss. Men idag kom ingen och när jag knackade hos Matilda och Anna var det helt knäpptyst.. Där brukar annars alltid vara världens hallå när de gör sig i ordning. Efter ett tag hör jag släpande fotsteg komma mot dörren.

Matilda öppnar dörren och står där med morgonrufs i hela håret. Hennes ord var, och jag citerar: "Oj, vi glömde visst gå upp.." Fick mig allt ett gott skratt där jag stod ;) Så ja, ni kan räkna ut själva hur pigga vi är idag!



Back to school

Då  var man tillbaka  på plönninge igen efter haft en go studiedag. Ser ut som stormen rivit hela taket  lossnat flera takpannor. Danny var allmänt  lugn idag undra vad som flugit i han, han stod i stallet själv utan att riva ner hela stallet, duktig häst. Nu blir de att umgås med gänget.

Plönninge - varför då?

Jag vet knappt varför det kom sig att jag valde Plönninge.. Det har faktiskt alltid varit något som känts självklart för mig. Jag skulle gå på Plönninge, vart annars liksom?

Jag hade varit på anläggningen, Fjellaregård då, ett antal gånger och gillade verkligen stället. Sedan har min pappa gått på Plönninge för ett antal år sedan, så då var det också något som tilltalade. Att jag sedan verkligen kunde hinna med häst och få mycket häst blandat med det andra lät fruktansvärt roligt.



Men jag kan säga, att jag hade aldrig valt Plönninge om det inte funnits NV-behörighet. Jag hade bra betyg när jag gick ut nian och har väldigt lätt för mig i skolan. Så jag tycker jag valt helt rätt skola! Nv blandat med häst, och lagom mycket plugg. Man hinner nästan alltid göra klart sina uppdrag på lektionerna och behöver näst intill aldrig göra några läxor på kvällarna. Jag har såklart lite mer eftersom att jag går NV, men inte hälften mot vad man har på en ren NV-linje. Dock lär jag ju mig exakt samma saker.

Att sen bo på skolan är väldigt mysigt och det är skönt att slippa pendla ett x-antal timmar varje dag. Vi har dessutom GRYMT kul ihop, och jag har verkligen hittat vänner för livet här. Vi är som en enda familj och finns alltid för varandra. Visst har jag tyckt att det varit tufft vissa stunder, och hemlängtan kommer jag nog alltid ha lite till och från. Men det här kommer lätt vara den bästa tiden i mitt liv! Det vet jag.. Det sista ett och ett halvt året ska jag verkligen ta vara på.

Kort sagt - Plönninge är en självklarhet.




Snart jullov

Idag har vi som sagt studiedag, inte helt fel får jag lov att säga. Har dock kemiprov imorgon så jag ska plugga för fullt idag.. Och ladda datan med lite filmer har jag tänkt ;)

Det här är faktiskt vår första studiedag på hela höstterminen.. Vi har ganska sällan studiedagar, vi brukar istället få lov lite tidigare så att vi alltid får lov på fredagar och börjar på måndagar. Det är för att så många bor en bra bit ifrån och ska kunna komma hem med pick och pack, häst och allt sånt. Därför får vi jullov väldigt tidigt i år, redan den 16 december! Nice va? ;) Så det är en sak som lönar sig bra med internatskolor kan jag säga.




Det stormar lite grann

Fyyyyyy, vad det blåser! Är glad över att vara hemma kan jag säga.. Men det känns som att hela huset ska lyfta ungefär. Lite läskigt. Hoppas att min lilla häst har det bra i stallet i Plönninge. Saknar honom och är såklart lite orolig för honom. Min prins. Ger er lite lägesrapporter a la Facebook från mina classmates som befinner sig på Plönninge just nu:






Idéer?

Efter som vi redan har så många besökare, är  de något speciellt ni vill vi ska skriva om? :)


Varför valde jag Plönninge?

Från första början var de nog att Annas  syster berättade  om de lite, då man tyckte de lätt rätt soft att bo som man gjorde och ha med hästen, men först var de inte alls meningen jag skulle börjat där  då jag valt entreprenör i Mark, men ångrade mig i sista sekund.

Som jag tycker var riktigt bra att jag gjorde, Plönninge  är perfekt för oss som har egen häst, man hinner med dom och kan ge dom den tid  dom behöver då vi har tillgång till 2 ridhus  och 1 stor paddock, terräng och galoppbana, fina skogar att rida i.

Även  att vi får göra läxor och sånt på lektionerna, jag som är jävligt skoltrött är de ju perfekt för har inte jätte mycket plugg. Och de bästa är ju att bo på internatet man har lärt känna så jävla mycket folk  och  man har så himla kul. Lärt värt att gå på denna skolan. Kommer bli 3 år jag kommer minnas. Ska ta vara på tiden jag har kvar.


anna och jag  ( hon jag bor med)


mitt goa gäng ;)


Mulles stamtavla



Mulle, som egentligen heter Merlyn Naff, är en welsh cob som kommer ifrån Danmark ursprungligen. Alla hans släktingar härstammar dock från Storbritannien. Har ingen aning om det är någon "fin" stam eller om det inte är något märkvärdigt alls. Hade varit roligt att veta :)


Mulles pappa Synod Rembrandt. En jättefin hingst som tyvärr inte finns mer. Dom är allt ganska lika ;)


Mulles farmor Synod Rosemary till vänster och hans farfar till höger.

Vad säger ni, är det någon av er som också tycker att det är jätteroligt med lite "släktforskning"? Jag tycker det är vansinnigt intressant och kan sitta och googla i evigheter. Har hittat släktingar till Mulle ända bak till början av 1900-talet. Riktigt tufft :D

Dannys Stam

älskar att titta runt på  hingstar, så kollade jag på dannys stam


Dannys  pappa Skippy II ( väldigt lika)


hans morfar chopin de lauzelle


längre bak i stammen  har danny även denna fina hingsten Calypso II



Man kan ju bara hoppas att danny ärver hopptekniken ;)

Väder

Vädret är ju hemskt ute, tror fan man blåser  iväg snart, har snackat med  Julia som tar hand om Danny denna helgen  och tur så står hästarna inne, de ska ju bli värre  ikväll, får se om våra hus står kvar, haha
Nu blir  de en pizza för min del efter gårdagens festligheter.


Jag och kusinen igår på puben :)


Första advent

Tycker ni inte att tiden har gått fruktansvärt fort i år? Det känns som igår man packade ihop alla sina grejer och flyttade ut till Plönninge efter sommarlovet, och nu är det bara tre skolveckor kvar!? Vi har snart gått halva vår tid på gymnasiet.

Vill bara säga en sak till våra läsare, och det är: TA VARA PÅ TIDEN! Utnyttja varje dag till fullo - njut av dina dagar. Ha så roligt du bara kan och lev livet. Livet kommer bara en gång och det går inte i repris. Välj inte alltid att göra det som känns bekvämt eller tryggt - våga bryta ett mönster och kasta dig in i en utmaning.

Gymnasiet kommer för många vara en tid som är den bästa i livet. Jag tror Plönninge kommer vara min, men just nu känns det som att jag slösar bort tiden. Det känns som att jag alltid är den där mesen som väljer de trygga alternativen - men nej, det ska det bli slut på! Så detsamma säger jag till ER, våga leva livet!


Ibland blir man lite trött





Och alla sätt funkar ju när man vill ta igen sig lite grann.. Kolla bara på Anna och Amanda, de vet ;)


Det starkaste bandet i världen



Idag blev det först lite longering för ponnyn min, och han skötte sig väldigt bra. Min fina kille! Sen släppte jag honom lös i ridhuset. Har aldrig gjort det innan, så täänkte passa på nu när det var helg och lugnt. Tror han tyckte att det var lite roligt iallafall :)

Reklam





Har ni någon gång stött på de här reklamskyltarna för Plönninge? Kanske på en gymnasiemässa, öppet hus eller på GHS? Isåfall kan jag säga att det är jag som rider på skimmeln på bilderna ;) Bilderna är tagna under en lektion vi hade i ettan när vi testade på att rida i galoppsadlar. Otroligt charmiga bilder verkligen..


Plönninge dunk

Vill ni veta hur det låter på skolgården under sommartid när alla har fönstrena öppna? Klicka här och få in den ultimata Plönninge-sommarkänslan ;)

Vi var kanske något skeptiska till den här musiksmaken i början, inte minst jag. Men efter ett tag kom man på sig själv med att gå omkring och nynna på Joddla med Siv. Man kommer nog tyvärr inte undan det om man går på den här skolan!




En vanlig dag

På Plönninge får vi nytt schema varje vecka, men vi har alltid samma tider för lektioner och raster. Dock börjar man tidigast 11 på måndagar, och slutar oftast vid 2 på fredagar. I början var det lite ovant att ha nytt varje vecka, men nu tycker vi att det är toppen! Såhär ser en vanlig dag ut:

07:30
Frukosten öppnar, dagens höjdpunkt!

08:15 - 09:45
Pass 1

09:45 - 10:10
Förmiddagsfika



10:10 - 11:40
Pass 2

11:40 - 12:45
Lunch

12:45 - 14:15
Pass 3



14:15 - 14:40
Eftermiddagsfika

14:40 - 16:10
Pass 4

16:30 - 17:30
Kvällsmat i matsalen.



Som ni ser har vi ganska långa men rätt få lektioner på en dag. I början var det riktigt segt att ha lektion i 1,5 h hela tiden. Men man upptäckte snart att man hinner med rätt mycket på en lektion. En liten "lyx" som vi har är att vi näst intill aldrig har några hemläxor då vi hinner med allt vi ska på lektionerna för det mesta, bara man jobbar på och hänger med. Ibland är man till och med klar tidigare och kan antingen göra något man ligger lite efter med eller helt enkelt ta ledigt ;)

Horse show

Ni vet la att dom sänder live från stockholm från globen, halv 3 ;)  Här har ni en länk  ni kan  kolla från datan.
Stockholm horse show



Bloglovin

Ta gärna och följ oss via bloglovin de är en smidig sida  att följa bloggar på.  Klicka bara på bilden så följer ni oss! :D

bloglovin

Skillnad?

När jag fick Danny hade han sådan underhals att han inte kunde gå i form.





Fast de börjar ju gå åt rättare håll nu iallafall el vad säger ni? ;)



En lördag på Plönninge

Klockan är kvart i tolv och nu börjar min dag.. Har diskat och gjort lite andra såna saker som är tråkiga men obligatoriska när man bor på ett internat. Nu ska jag snart dra mig till stallet för att rida Mulle lite i ridhuset tänkte jag, inte så länge och bara lite jogging då jag inte känner mig helt hundra. Kommer åka hem i eftermiddag också, men har hittat en snäll tjej som tar hand om Mulle och rider honom lite imorgon med. Tur att man har snälla klass/stallkompisar! :)

På måndag är vi lediga eftersom att det är studiedag, så jag får se om jag åker hit på söndag eller måndag, Mulle har ju barnvakt i vilket fall som. Tänkte försöka på lite av ridningen idag filmad, vi får se helt enkelt. Vi har laddat med en hel del tidsinställda inlägg idag, så vänta er uppdatering! :D

Förresten, grymt att statistiken ändå varit uppgående hela tiden hittills, fortsätt så! :)




Vanliga dagar på plönninge i bilder

'



Bilder från dagen

Matten


När jag kom ut till hagen  idag så var de någon som inte tyckte om regnet, kanske en viss danny ;)
Han går ju med Rattan nu Claudias söta sto, dom verkar trivas så bra tillsammans.

Mina hästar

Jag får väl följa upp Matilda och göra ett inlägg om de hästar jag haft också, även om de inte är alls så många.

Mio
1984 - 2008
welsh, c-ponny

Mio var min första ponny, den bästa man någonsin kunde tänka sig. Jag lånade bara honom, men han var som min egen. I februari 2007 mötte jag en benig, knotig och långhårig ponny i stallet. Jag älskade honom från första stund och litade alltid på honom. Han var världens snällaste! Dock testade han mig ganska mycket och ett antal gånger har jag fått springa och jaga en lös häst i byn.. Jag fick kämpa i ridningen, men lärde mig otroligt mycket. Kom över min stora rädsla för hoppning som jag fick i och med ett armbrott för ett par år sen. Han lärde mig hur man arbetar en häst korrekt och framför allt att ha ROLIGT.

Vi startade många clearrounder under vårt dryga år tillsammans. Vi började på 50 centimeter och slutade på 80, ett stort steg för mig. Vi hoppade också enstaka hinder på 1 meter. Fina, snälla Mio som var pigg och glad trots sina 24 år! Vi var alltid felfria och han ställde upp för mig i alla lägen. Provade också på att starta lite dressyr clearrounder, men det var inget som jag fastnade för. Den 10 maj 2008 var dock den hemskaste dagen i mitt liv.. Mio drabbades oturligt nog av ett tarmvred som var så illa att han akut fick avlivas. Han fick somna in när han var på topp, och nu lever han på de evigt gröna ängarna i Trapalanda. Han kommer dock alltid leva kvar i mitt minne, och tiden med honom hade jag inte velat vara utan för allt i livet. Saknar honom varje dag, fastän att det gått tre och ett halvt år nu.




Har miljontals bilder på den här hästen, dock inga på min Mac. Översta bilden är den första bilden jag såg på honom, charmig va? Och den understa togs veckan innan han fick somna in. Fin blev han allt! Underbara vän, vila i frid.

Merlyn Naff
1999
e. Synod Rembrandt - Twyford Domino
welsh cob, d-ponny

Min vacka Mulle. Han kom till mig den 19 maj 2008, alltså väldigt fort efter att Mio gått bort. Något som jag kanske ångrat lite i efterhand ibland, men ändå glad att jag fick tag i honom och att han slapp vara kvar hos de tidigare ägarna där han verkligen inte trivdes. Vi har haft en tuff resa, men jag ångrar inte en dag. Jag hade aldrig varit varken den person, ryttare eller hästägare som jag är idag utan honom.

En otroligt svårriden ponny kan jag säga. Det kanske inte är den första uppfattningen man får om honom, men tror mig, det är sant. Allt måste stämma till hundra procent och det krävs väldigt mycket av ryttaren. Men också en häst man lär sig RIDA på. Vi har kanske inte haft de största framgångarna på banorna, men nog har jag lärt mig rida allt. Vi har tävlat hoppning upp till lokal LB, men hästen har kapaciteten till mer dock tror jag inte att jag själv kommer lyckas att ta mig högre än så med honom. Han är just nu lite halv till salu om rätt ryttare dyker upp, men det är ingen försäljning som jag kommer stressa med. Han betyder allt för mig och förtjänar att komma till ett ställa där han får det perfekt. Mitt hjärta.





Grymt

Härligt  att ni kommenterar fortsätt så! :D

Under helgen

Under helgen  är Mimmi snäll och rider och håller igång min lilla polle, hoppas han sköter sig! :D

Våra vita skönheter





Klass NP10B den dagen vi fick våra datorer. Snacka om att vi alla var överlyckliga över att få varsin ny, fin, vit MacBook! Det krävdes ganska mycket av fotografen för att få oss att titta upp från skärmarna ;)

Hästar jag haft och ridit under min tid



Pontus, Shetlandsponny, 107 cm
Han  var den  första ponny  jag börja rida på han  lärde mig rida,   men var oftast busig och bocka när  jag var ute och red. Han  e nog den  snällaste shettisen  man  kan  leta efter.  Han  älskar att bli ompysslad och   kommer nog alltid vara stallets maskot. Jag red mina första ridlektioner på han och  han har även varit med på gymkana tävlingar, fast där passade han inte in så bra så fick ta Vicki. Det e lite synd nu att han  har blivit så gammal han e nog verkligen världens sötast shettis.
Camparia ( kallad Vicki) New forest / arab f.1970, 137,3 cm
Hon  var min första c-ponny   jag har nog aldrig i hela mitt liv  haft så bra ponny  mamma  släppte iväg mig som 6-åring själv med henne   hon var inte rädd för någonting. Hon  var en riktig läromästare . Hittade på massa bus med denna ponnyn som var på ridläger, var med i gymkana. Vicki  fick  jag   av min faster när jag var 8 år. Hon   var grymt snäll mot barn  gjorde aldrig något  mot någon. Hon blev 36 år  och togs bort hösten 2005 :/
Präjso New forest/Arab/Nordsvensk f.1980 144 cm

Präjso var Vickis son som jag började rida när jag var 10, det var jävlar med kraft i den hästen skit het  och  älskade och hoppa. Anette min faster hade  hoppat han en hel del innan jag började rida han, men  jag hoppade nog inte mer än max  80.  Jag hade med han några gånger på träningar och så. Men  skada sig tyvärr och blev halt som inte  gick och  fixa. Han togs bort samtidigt som sin mamma hösten 2005.
Snövit
Connemara/fullblod
f.1999
155 cm

Snövit var den 10 hästen  jag titta på och när jag såg henne i  hagen  tänkte jag direkt  henne vill jag ha. När  jag provred henne tyckte jag hon var så himla snäll, just under den tiden ville inte jag ha ngn ponny eller häst att tävla  med.Så hon var perfekt både snäll i stallet och rida på.  Så det blev att vi  hämta henne i Espered tror jag att det va.   Jag satt varje dag och gjorde  mina läxor hos henne, hon var verkligen den bästa i mitt liv. men en dag så  kände mamma   massa typ bubblor   under svansen  vi  åkte ner till slöing och tittade upp det då de trodde de  var  skimmel  cancer. Snövit åkte vidare upp till några andra ägare upp i landet  men sedan skickades hon tillbaka till den ägaren jag köpte av.  Så   jag tror snövit  togs bort vintern 2006 :/
Santana
Halvblod / Russ
f.2001
146 cm
Efter Snövit fick tas bort  eller vad dom gjorde med henne så  kände jag inte för ha någon häst mer, eftersom jag blivit av med så många. men mamma peppade mig. Våran granne berättade att hennes kompis kanske skulle sälja sin d-ponny. Jag blev helt över lycklig så dagen  efter julafton  åkte vi  och provred den var riktigt halt och  isigt på vägarna men ja  fastnade för hästen  ändå  hon var inget gjord med kunde verkligen ingenting. Men  hon ville jag ha. jag fastnade för hennes personlighet. Så den 1 Januari hämtade vi santana  för att hyra henne 1 månad. och det blev att  vi köpte henne den 3  februari 2007. Första lektion  med santana bara hoppade hon och studsa hela tiden. hon var rädd för allting och bara rejsade över hinder. men med mkt hjälp av tränare så har santana blivit riktigt duktig och  blev 5:e placerad i sin första lc. Så vi har även  hoppat några lb med ganska bra resultat. Hon gick även jätte fint i dressyren.  Hon var en grymt go häst att ha  och göra med, men väldigt hetsig häst att rida. Älskar att hoppa. Hon är nu såld till en tjej som inte bor så långt ifrån  mig. Där trivs hon som en fisk i vatten. Hon såldes våren 2011.



Djinn De La Brassiere ( Danny)
Belgiskt Halvblod f.2003
177 cm

Han kan ni läsa mer om här!

Laddar upp

Just nu sitter jag och Matilda och skriver inlägg som galningar! I helgen kan ni vänta er ett gäng grymma tidsinställda inlägg - håll utkik! :D


2011-11-25

Har precis nästan avslutat  ett idrottspass där vi hade fys, de tog rätt bra kan jag säga. Nu har vi  Sv och  jag och Rebecca har redan gjort klart allt så vi får  göra vad vi vill.

De ända vi har kvar se när matte C.
Sen kommer min mamma och då ska jag rida Danny innan jag drar mig hem mot min lilla by.



Ansökt

Idag har jag gjort något ganska häftigt måste jag säga.. Är fortfarande lite chockad själv över att jag faktiskt gjorde det. Jag har nämligen lämnat in en asnökan om en praktikplats.. Vart? Jo, in California U S A! Hur grymt? Rätt fett..

På Plönninge har vi möjlighet att åka på praktik utomlands, och det är alltid ett par stycken som gör det varje år. Så nu är det bara att vänta och se om jag har turen att få åka i år. Vet fortfarande inte om jag vågar riktigt. Grymt skulle det vara iallafall!


Bilder på High Meadow Ranch som ligger i Santa Barbara, Kalifornien.

Ponnypower



Mulle var fin idag! Har haft en längre svacka och haft uppehåll med hoppning och ridhusjobb ett bra tag, men nu börjar vi komma igång igen. Det här var första gången som jag hoppar ordentligt med honom på 2,5 månad skulle jag gissa. Fick till ett par riktigt bra språng och han var även väldigt fin när jag galopperade av honom, som ni ser på de klippen som kommer i början av filmen. Han frustade och hade sig, alltså en nöjd ponny. Men det var vi två om idag :)

Film på Danny när vi hoppar

Danny var riktigt fin idag, han var pigg som tusan men hoppade som fasen.
Anna var snäll och filmade, avslutade på en oxer  som var 130.



Kvällens planer

Ikväll har vi tänkt oss ett pass hoppning på våra egna pållar. Förhoppningsvis har vi en kameraman/instruktör/slav/hinderpersonal/söt liten Anna med oss. Så då kan vi nog bjuda på något roligt här på bloggen ikväll i form av bilder och film!

Dagens stressmoment

Att gå NV på Plönninge innebär både bra och dåliga saker. En sak är att vi slipper stalltjänsten lite titt som tätt och bara behöver rida när vi har lektioner på Fjellare. En lite mindre bra sak är att man måste stressa från Fjellare för att hinna till dagens andra lektion.. PANIK! Alltid lika fräscht att sitta svettig och hästig på en fysiklektion ;)

Idag hade jag hoppning! Red Kick Off, som är en halvblodsvallack född 2002 e. Highlight - Artist. En rätt stor häst som är ganska långsam i sina rörelser, och även lite i reaktionerna. Men han var trevlig, även om jag inte fick honom dit jag ville. Vi hoppade lite studs och jobbade mycket över en bom. Kick Off är väldigt positiv till hoppningen, spetsade öron och en go bjudning. Han har väldigt härlig galopp också! :)


Fina Kick Off som faktiskt är en av skolans egna uppfödningar, undan stoet Karess. Han är väldigt mysig som individ!

torsdag

Denna förmiddag bjöd några timmar  på fjellare. Jag fick rida dressyr på Copri.

Vilket gick jävligt bra, riktigt fin och trevlig häst. Gjorde en bra övning för Linda där både övergångar, ökningar   och skänkelvikningar var med.  vilket  var bra för Copri  som kunde bli stark i mellan åt.

Nu väntas en eftermiddag med Matte C  och svenska prov. Efter de drar  vi till stallet  för att fixa våra hästar  som ska hoppas idag. Anna kommer  filma så kanske kommer  upp filmer på mig och Rebecca sen när vi hoppar våra pollar! :D


En förmiddag i bilder



Onsdag

Onsdag på Plönninge betyder städdag och lille-lördag! Kan berätta att det märks när det är onsdag på Plönninge. Först dånar det i korridorerna och dammsugarna langas från rum till rum. När all denna kalabalik har lagt sig så är det väldigt lugnt. Då har folket flytt till någon liten koja och sitter och har det trevligt ihop. På skolans mark är det.. tomt. De enda som är kvar är vakterna som patrullerar troget ;)

Longering

Idag fick Danny röra på fläsket lite, longerade han en stund i ridhuset. Han var fin och avslappnad och gick i den låga formen vi vill att han ska gå i.

Herman gick runt med Danny, tur vi har dessa pojkar!! Efter de drog vi och åt pizza. Nu blir de plugg! :D'



Om utbildningarna

Plönningegymnasiet är en liten gymnasieskola med runt 300 elever som ligger utanför i Harplinge, 15 kilometer utanför Halmstad i Halland. Skolan har funnits länge och alltid haft ett gott rykte. Förr om åren fanns utbildningarna skogsbruk, lantbruk och hushåll här, men det har ändrats lite med årens lopp. Det är en internatskola, vilket innebär att man bor här under vardagarna när man går i skolan. Det är en otroligt fin och mysig miljö runt hela skolan!



Utbildningarna -
På skolan finns nu häst, hund och maskinutbilningar. Det programmet som alla läser är naturbruk, som man kan säga innehåller mycket biologi och praktik. Det är inte så "bonnigt" som det låter ;)

Hästutbildningen finns i några olika former. Dels finns inriktning ridsport där man är i stallet och rider två halvdagar i veckan och sedan lär sig mycket annt om hästar. Bland annat att räkna foderstater, hur muskler och leder fungerar med mera. Sedan finns det inrikting djurvård som är en ny inriktning i och med den nya gymnasieskolan. Det finns också en inriktning som motsvarar ridsporten, men som istället har trav. Går man någon utav dessa utbildnar har man också möjlighet att rikta in sig på olika högskolebehörigheter - antingen naturvetenskaplig eller samhällsvetenskaplig.

En utbildning som många säker hört talas om är den nationella idrottsutbildningen - NIU. På Plönninge finns nu NIU ridsport, som ska vara en elitsatsning för de ryttare som väljer den. Mer om den utbildningen kan ni som är intresserade läsa här.



Sedan finns det två utbildningar till hund och maskin. Kan inte så mycket om dessa, men ska dra de lite sammanfattat. Hund är liknande hästutbildningen, men de lär sig om och tränar med hundar istället. En utbildning som var ny förra året, men som blivit populär. Maskin är den utbildning som alltid funnits här. Där lär man sig att köra maskiner och jobba i skogen.

Plönninge på TV

Idag var några av våra polare i NP10A, alltså maskinklassen på tv. Vi kan väl inte annat säga än att bönder gör sig bra i rutan. Eller? Kolla själva vid 01:30 ;)


2011-11-23

Dagens första lektion är snart avklarad då vi har np i eng hör och läsförståelse, Rebecca  har ju sådan tur att hon redan läst eng A  så hon är ute och rider i skogen nu medans vi skriver prov.

I eftermiddag ahr vi estetiskt val  och då har Rebecca photoshop och jag dans.

bjuder  på några filmer från ettan:D


Kärleken till Plönninge

Den här filmen gjorde vi som ett skolarbete i våras och visade upp för klassen och lärarna. Jag tror man förstår hur roligt vi har det emellanåt om man kollar på denna filmen. Oförglömliga minnen!


Bloglovin

Ta och följ oss via Bloglovin!
Följ min blogg med Bloglovin

Rebecca Axelsson

Mitt namn är Rebecca Axelsson. Jag är en go' och glad tjej som hunnit fylla hela 17 år nu. Jag går som ni kanske förstår på Plönningegymnasiet i Harplinge. Jag går som alla andra här, naturbruksprogrammet med inriktning ridsport och har även valt till kurser så att jag får naturvetenskaplig behörighet. En suverän kombination tycker jag! ;)

Hästar gillar jag ju såklart, och jag har turen att äga en egen. Just nu har jag en d-ponny som heter Merlyn Naff, dock kallas han "Mulle" till största del. Han är nu 12 år och jag har haft honom sen maj 2008. En resa som inte varit en dans på rosor, men en otroligt lärorik sådan. Tillsammans tävlar vi i hoppning och har startat lokal LB. En fruktansvärt vacker ponny som är charmigare än någon annan!

Matilda och jag går i samma underbara klass, NP10B, här på Plönninge. Vi kände inte varandra innan vi började här, men nu är vi som två systrar nästan. Tar hand om varandra i vått och torrt, pluggar ihop och rider ihop, gråter och skrattar. I bloggen vill vi skriva om vår tid här, både för att andra ska få ta del av allt kul vi hittar på och för att vi själva ska kunna blicka tillbaka hit och minnas den tiden som antagligen kommer vara den roligaste i vårt liv!


Jag och min fina ponny efter en lyckad ritt i Laholm - mars 2011


Jag och Matilda på skolavslutningen i ettan.

Matilda Andreasson

Nu är det så här att jag och Rebecca tänkte börja blogga ihop om vårat liv på plönninge. Så vi kanske ska berätta lite om oss själva.

Jag heter då Matilda Andreasson och är född 1994 i lilla byn Mjöbäck. Där har jag bott  ända fram till hösten 2010 då jag flyttade ner till Halmstad för att gå ridgymnasiet med inriktning samhäll  på plönningengymnasiet.
Jag är  ganska positiv och tar dagen som den kommer.



Jag har ridit sen jag var 5 år eller  jag satt på häsryggen  i ännu yngre dagar men jag började rida lektioner när jag var 5 år på min fasters c-ponny  som jag sedan fick när jag fyllde 8. De var nog den bästa present man kunde önska sig. Med den hästen hittade jag på massa skoj, som var på ridläger, tränade och var med på gymkana, då var hon hela 35 år gammal.
Vicki togs sedan bort och  jag letade efter ny ponny  de tog ett år och jag provred 11 ponnys innan jag hittade Santana  som bodde bara några km ifrån mig. Med henne startade jag 1 dressyr tävling Lc:2  och  tävlade henne tom Lb i hoppning vi skrapade ihop några placeringar under våran tid. Nu är hon hos en  tjej  som hon trivs så bra hos och har de verkligen jätte bra.



Mitt nya projekt då är ett belgiskt halvblod  Djinn De la Brasssiere ( Danny) f.2003 valack efter e.skippy II eu: galoubet a.
Han  har varit ett rent helvete från början, tog mer en en halvtimme att komma upp på han var helt omöjlig att hantera men jag  gav inte upp, jag kände att denna hästen hade ngt inners inne. och de har visat sig nu, efter allt slit och tålamod har han blivit underbar
Mitt mål för året var att tävla ngn 90 cm   eftersom han aldrig varit tävlad. Men jag har gjort riktigt många tävlingar  och  även startat 1m  med placering. Denna hästen  hoppar riktigt bra så vi får se hur långt han kan ta mig. I dressyr e han riktigt fin gör rena byten  och  fina skänkelvikningar men de finns mycket att slipa på.
Mitt mål för 2012  är att starta 110.



RSS 2.0